· 

7 tips - Back to school

 

Nog even en we komen de grote spandoeken ‘De scholen zijn weer begonnen’ tegen in en rondom de steden. Ik link deze spandoeken echt aan het einde van de zomervakantie en helaas is dat al bijna. Al weet ik niet of we dit een echte ‘zon & zomer’ vakantie mogen noemen, het voelde meer als een vervroegde en extra lange herfstvakantie.

A fin, de scholen zijn weer bijna begonnen en in deze blog deel ik 7 tips om te zorgen voor een ontspannen start van het nieuwe schooljaar. Dat wil jij toch ook? 

 

TIP 1 – SLAAP KINDJE SLAAP
In de vakantie gaan we later naar bed en slapen we uit. Heerlijk natuurlijk, alleen verpesten we hiermee ons slaapritme. Een ritme heeft tijd nodig zich te ontwikkelen, dus wanneer jij wilt voorkomen dat je kind slaapwandelend de klas binnenkomt op zijn eerste schooldag, begin dan op tijd.
Op tijd is één week (liefst twee weken) van tevoren starten met het afbouwen van het vakantieritme.
Dat doe je als volgt: iedere dag een kwartiertje eerder naar bed en een kwartiertje eerder opstaan. Op die manier wordt het omschakelen minder vervelend en is je kind een stuk fitter in de ochtend.


TIP 2 – TERUG IN DE LESSTOF  

Geen paniek, ik zal je niet vragen het thuisonderwijs op te pakken, alleen je kind een beetje laten inkomen in de leerstof van school kan nooit kwaad (zeker voor kinderen die onzeker zijn, kan het een fijne en veilige opstart zijn).
Heb je geen inspiratie? Pak de werkboekjes van het afgelopen jaar erbij en herhaal het één en ander.
Je kunt dit ook spelenderwijs doen: het aflezen van de klok, prijzen benoemen in de supermarkt, afrekenen bij de kassa, de route bekijken van de autoreis, samen koken/bakken en inhoudsmaten herhalen of meubels opmeten.

En een hele simpele: ga lezen! Als juf zie ik vaak dat kinderen zes weken lang niet hebben gelezen en dat is écht te merken. Bij lezen geldt: hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Dus haal het voorleesboek tevoorschijn, breng een bezoekje aan de bieb en lezen maar! 

TIP 3 – SHOPPEN  

Een leuke en gezellige manier om alvast in de schoolstemming te komen, is het inkopen van schoolspullen. Voor het voortgezet onderwijs vraagt dit meer voorbereiding dan voor de basisschool, alleen neem je kind hierin mee. Zo leren ze ook dat je niet ‘zomaar’ kan beginnen. Heb je nog een broodtrommel en drinkbeker? Is de schooltas nog goed? Zijn er nog schrijfmaterialen nodig? En.. passen de gymschoenen nog? Laat je kind een lijstje van de spullen maken en duik samen de winkels in!

 

TIP 4 – BRIEVEN, HUISWERK en WERKJES

Kinderen krijgen regelmatig brieven, werkjes of huiswerk mee naar huis. En die belanden nog weleens in de papierbak, onderin de schooltas of de alwetende ouder checkt dagelijks de inhoud. Ik vind dat het niet verkeerd een kind te leren zijn of haar eigen tas uit te pakken. Het is een kleine vorm van verantwoordelijkheid nemen en krijgen.
Maar… ‘Waar moeten al die brieven, werkjes en huiswerk?’ Versier of maak voorafgaand aan het schooljaar een opvallende doos, postvak of lectuurbak, zodat het kind een vaste plek heeft voor zijn of haar eigen spullen. Naast het geven van verantwoordelijkheid is het ook heel goed voor het oefenen van de executieve vaardigheden zoals organiseren en ordenen. Wil je meer weten over executieve vaardigheden, klik dan hier

Ook kan de start van het nieuwe schooljaar een moment zijn om de afspraken in huis weer te herhalen of aan te scherpen. Zelf of samen naar school fietsen? Wat moet je in de ochtend doen? Wanneer kun je speelafspraakjes maken?

 

TIP 5 – SPANNING  

Ligt jouw kind de nachten voorafgaand aan de eerste schooldag wakker? Wordt hij of zij drukker of juist stiller? Dit kan een teken zijn dat ze spanning opbouwen voor de eerste schooldag. Het is daarom goed hier tijd en aandacht aan te besteden. Bespreek (het liefste tijdens het wandelen, spelen of voetballen) eens hoe ze zich voelen, wat ze verwachten van het schooljaar of er onduidelijkheden zijn en wie de nieuwe leerkracht is. Is je kind niet zo’n prater? Benoem dan dat je angst of spanning mag voelen, dit kan ook rust geven.

 

TIP 6 -  STRUCTUUR
Na de eerste schooldag zitten jullie binnen enkele dagen alweer in het oude riedeltje. Ouders gaan weer werken, opa en oma komen weer langs, de voetbaltraining is begonnen en de muziek- en zwemles staat ook weer te wachten. Voor sommige kinderen kunnen die veranderingen weer even wennen zijn en voor onrust zorgen.
Ik heb één simpele tip: maak het zichtbaar. Gebruik een planbord, white-board of familiekalender. Plan de dagen waarop er hobby’s zijn, BSO of oppas en wie je ophaalt van school. Dit kan kinderen rust geven, want ze weten waar ze aan toe zijn.
Moet dit dan altijd? Dat mag, alleen soms kan een opstart voldoende zijn.   

 

TIP 7 – VAKANTIEFEESTJE

Sluit de zomervakantie af met een positieve activiteit. Hierdoor is het duidelijk dat de vakantie ‘echt’ is afgelopen, sluit je het leuk met elkaar af en begin je positief aan de schoolweken. Bekijk de vakantiefoto’s terug, maak er eventueel een fotoboek van, bespreek de leukste dagen of kies voor een leuke activiteit om mee af te sluiten!

And last but not least, leg jezelf niet teveel druk op in die eerste weken. Jij mag ook weer even wennen. Geniet nog even van de quality-time met je kids en succes met de opstart!Mag ik bij jou, De Ruyterstraat 104, 7311 HT, Apeldoorn
055-2032517

info@magikbijjou.nl

KVK-nummer: 77536568

AGB-code: 41788333,  Prestatiecode: 24505 - Behandeling kindercoaching

Mag ik bij jou is aangesloten

bij beroepsvereniging LBBO

en Coach Circle