· 

Help - Mijn kind heeft een eigen wil

Mijn kind heeft een eigen wil 

 

Dramt je kind vaak door? En kan hij of zij moeilijk schakelen wanneer de situatie verandert? Dan is er vast weleens strijd bij jullie thuis en zijn de discussies op het schoolplein over het waar of juist niet spelen een terugkomend ritueel. 

 

Een kind met een eigen willetje is een kind met veel temperament. Een kind die het op zijn of haar eigen manier wilt doen. Het moet gaan zoals hij of zij in het hoofd heeft en wanneer dit niet gebeurt trekken ze zich terug en staan (tijdelijk) niet open voor andere opties.


Een kind met een eigen wil is een echte doorzetter, geeft niet gauw op en staat vol zelfvertrouwen achter zijn of haar keuzes. Dit zijn ook kinderen die een hele samenkomst van verschillende kinderen geregeld krijgen of de handigste oplossingen doorvoeren.


Een temperamentvol kind is positief, maar soms slaat een kind door naar de negatieve kant. Gun jij je kind zijn kwaliteiten weer als talent in te zetten?

Bekijk dan eens de volgende 5 tips

 

TIP 1 - Biedt keuzes: laat het kind kiezen tussen twee mogelijkheden die jij als ouder hebt gekozen. 

 

TIP 2 - Dit gaat niet werken zo: laat het kind ervaren dat het niet werkt. Wij als opvoeders weten dat het niet gaat werken op die manier, maar laat je kind het ervaren. Let natuurlijk wel op de veiligheid ;)

 

TIP 3 - Veiligheid: begint het onveilig te worden? Leg het uit! Leg het kind uit waarom het op een andere manier moet dan ze in hun hoofd hebben bedacht.

TIP 4 - Toon begrip: Ik zie dat je het moeilijk vindt dat het nu anders gaat en dat vind ik vervelend. Kinderen voelen zich dan gehoord en gezien en zullen eerder meebewegen. 

 

TIP 5 - Oefen thuis dat het ook samen kan. Leer je kind vaardigheden om het samen te doen: vragen stellen, luisteren naar de ander, jouw eigen idee voorstellen en daarin kunnen veranderen. Dit oefen je bijvoorbeeld tijdens het doen van een coöperatief spelletje. 

 

Blijft je kind een negatieve eigen wil houden en zou je hierin graag verbetering willen zien? Neem contact op!

Reactie schrijven

Commentaren: 0


Mag ik bij jou, De Ruyterstraat 104, 7311 HT, Apeldoorn
055-2032517

info@magikbijjou.nl

KVK-nummer: 77536568

AGB-code: 41788333,  Prestatiecode: 24505 - Behandeling kindercoaching

Mag ik bij jou is aangesloten

bij beroepsvereniging LBBO

en Coach Circle